
Muziek verbindt en laat je groeien. Het draait bij de cursusafdeling van SMK muziek & dans dan ook niet alleen om lessen, cursussen en optredens. We begrijpen de kracht van samen muziek maken en geloven dat mensen én onze samenleving daar echt een beetje mooier van worden. Daarom ondersteunt SMK muziek & dans amateurmuziekverenigingen en amateurorkesten waar nodig en mogelijk. Dat doen we door het bieden van faciliteiten, docenten en andere middelen bij de organisatie van hun vereniging, repetities, workshops, (gezamenlijke) projecten en netwerken.
Mocht je als vereniging vragen hebben, stel ze gerust. We denken graag met je mee en ondersteunen je bij de uitdagingen waarmee je vereniging te maken heeft. Samen bouwen we aan een toekomst vol muziek!
SMK muziek & dans onderhoudt regelmatig contact met muziekverenigingen en staat klaar voor algehele vragen en ondersteuning bij het organiseren van workshops, masterclasses en andere activiteiten om hun leden te ondersteunen en te inspireren. Ook is er aandacht voor ledenwerving en andere vragen van de verenigingen. De ondersteuning van koren, symfonieorkesten, Seniorenorkest Landgraaf en schutterijen door SMK is in ontwikkeling. In dat kader noemen we graag onze opleiding Assistent-dirigent, die we samen met andere culturele partners uit de provincie Limburg organiseren.
Aan de andere kant kan SMK muziek & dans een platform bieden voor netwerkvorming en samenwerking met andere verenigingen, organisaties in de culturele sector, het onderwijs en/of het sociaal domein. Dit met het oog op het meer zichtbaar maken van de verenigingen en het (mede) ontwikkelen en aanbieden van onder andere muziekeducatie in het basis- en voortgezet onderwijs in de vorm van educatieprogramma’s als Klinkend Perspectief , MHIDS of workshops. Ook ondersteuning bij het ontwikkelen en aanbieden van naschools en verlengd aanbod, podia, en andere muziekactiviteiten is mogelijk.
Om leden van muziekverenigingen uit Brunssum, Kerkrade en Landgraaf toegang te bieden tot kwalitatief goede muziekeducatie, heeft SMK muziek & dans afspraken gemaakt met muziekverenigingen. Hun leden (Hafa leerlingen bij SMK) kunnen instrumentale les krijgen bij SMK om zo hun talenten nog beter te kunnen ontwikkelen en in te zetten bij hun muziekvereniging. Hafa leerlingen doen doorgaans ook mee aan examens volgens het HaFaBra-raamleerplan van de LKCA. Na een succesvol examen ontvangt de Hafa leerling een landelijk erkend diploma dat borg staat voor een aantal vaardigheden en muzikale kwaliteit.
Financiële afspraken over de muzieklessen en deelname aan het examentraject kunnen per vereniging verschillen. Bij sommige verenigingen betaalt het lid het les- en examengeld aan SMK en bij andere verenigingen neemt de vereniging dat voor haar eigen rekening. Omdat niet elke vereniging in dezelfde positie zit, vraagt dit maatwerk. Die leveren we dan ook zo goed als mogelijk.
SMK muziek & dans onderhoudt contact met de muziekverenigingen en overlegt onder andere over het muziekeducatieprogramma Meer Harmonie in de Samenleving (MHIDS). Met de deelnemers aan dit educatieprogramma vindt er regelmatig overleg plaats middels een klankbordgroep (muziekverenigingen) die fungeert als sparringpartner voor de projectleiding van MHIDS en als communicatiekanaal naar alle muziekverenigingen.
MHIDS is een doorlopende leerlijn voor muziekonderwijs in de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs waarin kinderen kennismaken met muziek en muziekinstrumenten en samen een afsluitend concert geven. Klinkend Perspectief is een muziekeducatie programma voor de groepen 4, 5 en 6, waarbij kinderen kennismaken met muziek onder schooltijd en wat onderdeel uitmaakt van MHIDS. Naast het feit dat muziekonderwijs bijdraagt aan een positieve ontwikkeling van kinderen, dient het als opmaat naar naschoolse muziekactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een blazers- of koorklas, waaraan deze leerlingen – met dank aan financiering vanuit fondsen – gratis kunnen deelnemen.
Beide programma’s creëren een nauwere samenwerking met de muziekverenigingen in de regio. Muziekverenigingen worden uitgenodigd voor deze programma’s (en ook voor workshops in bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs) om tijdens de muziekles demonstraties te geven. Dit draagt weer bij aan de samenwerking tussen scholen, verenigingen en SMK muziek & dans én vergroot de zichtbaarheid van het culturele aanbod waar leerlingen in hun vrije tijd gebruik van kunnen (gaan) maken in de hoop op ledenwerving voor de verenigingen. Muziekverenigingen spelen een cruciale rol in het naschoolse aanbod wat tevens als opmaat kan dienen voor hun eigen aanbod binnen de vereniging (het verlengde aanbod).
Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de mogelijkheden voor muziekverenigingen bij SMK muziek & dans, stel ze dan aan onze verenigingsondersteuner Guido Swelsen!
Ambieer je een professionele toekomst in de muziek en heb je zin in het meer serieuze muziekwerk? Dan hebben we examentrajecten, talentklassen en een vooropleiding voor je. En wat is er leuker dan je talenten delen met anderen op een van onze vele podia? Heerlijk toch om samen te genieten van muziek!