Basisonderwijs

Basisonderwijs

Ieder kind moet de kans krijgen om met muziek in aanraking te komen. Sinds 1 oktober 2019 realiseert SMK dit doel in de gemeenten Brunssum, Kerkrade en Landgraaf, met het programma ‘Meer Harmonie in de Samenleving’.

Onder schooltijd
In een doorgaande leerlijn, van groep 1 tot en met groep 8, krijgen kinderen van alle basisscholen in gemeente Brunssum, Kerkrade en Landgraaf wekelijks muziekles van een vakdocent van SMK. In de lessen leren de kinderen met plezier over allerlei soorten muziek, en gaan vooral samen met hun klasgenootjes veel muziek maken en ontdekken.

Rondom schooltijd
Naast de muziekles onder schooltijd, wordt drie keer per jaar gratis een muziekklas aangeboden. Deze vindt plaats meteen na schooltijd, of in de (verlengde) middagpauze. Er zijn verschillende muziekklassen: een slagwerkklas, blazersklas, koorklas, popklas of DJ-klas etc. In groepjes van 4 tot 12 kinderen gaan ze ongeveer 10 weken aan de slag, samen met een vakdocent. Als de muziekklas is afgelopen, geven de muziekklassen een optreden voor en wellicht buiten de school.

Buiten schooltijd
Wil een kind na afloop van een muziekklas nog meer doen met muziek? Dan helpt ‘Meer Harmonie in de Samenleving’ het kind doorstromen naar een van de activiteiten die in de omgeving worden aangeboden. Deze worden georganiseerd door het culturele veld: bijvoorbeeld door koren, harmonieën of fanfares, slagwerkverenigingen, poppodia, of SMK.
‘Meer Harmonie in de Samenleving’ (MHIDS) is een initiatief van onderwijsstichting MOVARE en SMK, in samenwerking met de gemeente Brunssum, Landgraaf en Kerkrade.

Lees meer op de website van Meer Harmonie in de Samenleving.